[Part 3] Computers Basic Multiple Choice Questions for All Job & Admission Test

As you can see This is the Third part of my series post. This is about Basic and fundamental Computers related Multiple Choice Questions [MCQ]. Answers is given below the Questions. PDF download link is also available below the Post. So Happy Computing.

Here is the collection of important multiple choice question for all bank job written, viva, admission test and on various competitive exam. I have collected these from various sources in internet. Previously I have posted Computers Basic MCQ Questions for All Job & Admission Test. Now comes the 3rd part.

Previous Post:

Part 1

Part 2

[Part 3] Computers Basic Multiple Choice Questions

Today’s Computers Basic Questions:

1. Which of the following device can store large amounts of data?

A. Floppy Disk                         B. Hard Disk

C. CDROM                                  D. Zip Disk

Answer: B

2. VIRUS stands for

A. Very Important Resource Under Search

B. Virtual Information Resource Under Seize

C. Verify Interchange Result Until Source

D. Very Important Record User Searched

Answer: B

3. The processing of an application takes place between a client and a ____ processor.

A. Front end                                 B. Back end
C. Both A and B                          D. none of these

Answer: C

4. Which of the following program is not a utility?

A. Debugger                                  B. Editor
C. Spooler                                      D. all of the above

Answer: C

5. Poor response times are usually caused by

A. Process busy                             B. High I/O rates
C. High paging rates                     D. Any of the above

Answer: D

6. Swapping

A. Works best with many small partitions
B. Allows many programs to use memory simultaneously
C. Allows each program in turn to use the memory
D. Does not work with overlaying

Answer: C

7. ____ transforms one interface into another interface

A. Program                                    B. Software
C. Data                                          D. None

Answer: B

8. What is the full form of CRT?

A. current ray tube                         B. current ray technology

C. cathode ray tube                        D. cathode ray technology

Answer: C

9. Which storage device is mounted on ‘reels’?

A. Floppy Disk                            B. Hard Disk

C. Magnetic Tapes                       D. CDROM

Answer: C

10. MOS stands for _____

A. Metal Oxide Semiconductor    B. Most Often Store

C. Method Organized Stack         D. None of these

Answer: A

11. The Analytical Engine developed during First Generation of computers used ___ as a memory unit

A. RAM                                       B. Floppies

C. Cards                                       D. Counter Wheels

Answer: D

12. Which of the memories below is often used in a typical computer operation?

A. RAM                                       B. ROM

C. FDD                                        D. HDD

Answer: A

13. Which of the following companies is a leader in manufacture of Hard Disk Drives?

A. Samsung                                  B. IBM

C. Fujitsu                                     D. Seagate

Answer: D

14. Floppy Disk Drives were originally designed by

A. IBM                                         B. Sony

C. Panasonic                             D. Samsung

Answer: B

15. Floppy Disk Drives were first introduced by which of the following computer manufacturers?

A. IBM                                         B. Sony

C. Panasonic                              D. Compaq

Answer: A

16. Which technology is used in a CDROM Drive?

A. Mechanical                              B. Electromechanical

C. Optical                                     D. Fiber Optical

Answer: C

17. Data (information) is stored in computers as

A. Files                                        B. Directories

C. Floppies                                   D. Matter

Answer: A

18. Nortel is a company which manufactures:

A. Software                                  B. Processors

C. Cables                                     D. Network equipment

Answer: D

19. Which computer peripheral manufacturer quotes “Empowering your PC”?

A. Canon                                     B. Epson

C. Mercury                                   D. Samsung

Answer: C

20. What is the name of the 64-bit Microprocessor developed by AMD?

A. Opteron                                   B. RISC-9000

C. iMac                                        D. Athlon

Answer: A

21. What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?

A. LapPad                                    B. ThinkPad

C. Aptiva                                     D. Notepad

Answer: B

22. A source program is

A. a program written in a machine language

B. a program to be translated into machine language

C. a machine language translation of a program written in a

D. None of these

Answer: B

23. IC are classified on the basis of ___

A. Manufacturing company         B. Type of computer

C. Number of transistors              D. None of these

Answer: C

24. Programs stored in ROM are called ___

a. Hardware                                 B. Firmware

C. Software                                  D. None of these

Answer: B

25. In a high resolution mode, the number of dots in a line will usually be

A. 320                                          B. 640

C. 760                                          D. 900

Answer: B

Below The PDF Download Link: 350 KB

Objective Questions(MCQ) on Fundamentals of Computers

People's Searches For:

basic computer knowledge mcq;objective type questions computer pdf;multiple choice questions on computer basics;multiple choice questions and answer on computer software;Computer related question mcq wid answe;computer multiple choice question;computer basic multiple choice question;computer basic knowledge mcq with answer pdf;basic questions on computer pdf;Basic computr mcq s with answr;basic computer objective questions and answers pdf;basic computer multiple questions pdf;basic computer knowledge objective questions answers pdf;objectivecomputerquestionansinpdf;